Nie daj się nabrać na „BIO”, „EKO”, „FIT”. Wybieraj tylko naturalne składniki!
Obecnie żyjemy w czasach, gdy zdrowe odżywianie to nie jest tylko modą, która jak każda inna przemija. Fit życie to sposób na życie – to dla wielu styl życia. W polskim społeczeństwie jak i na cały świecie rośnie świadomość zdrowego stylu życia, czego wyrazem jest rosnąca dostępność wysokiej jakości produktów, o których jeszcze do niedawna mogliśmy jedynie marzyć.
Coraz więcej osób zauważa, że aby kupić pełnowartościowe zdrowe produkty nie musimy udać się na drugi koniec miasta do sklepu z nazwa „BIO”, gdzie ceny są niesamowicie wysokie , ponieważ wystarczy, że poświęcimy nieco więcej uwagi wybierając produkty w sklepach sieciowych dostępnych na każdej ulicy. Wystarczy tylko czytać skład. No właśnie, najpierw musimy zrobić sobie rachunek sumienia, zastanowić się i zadać sobie kluczowe pytanie: czy my w ogóle umiemy czytać składy które znajdują się na odwrocie etykiety produktów? Czy wiemy co oznaczają te trudne do wymówienia słowa? Pierwszy krok – i w sumie najłatwiejszy jednak równie ważny o którym często zapominamy – to sprawdzenie daty ważności. Zazwyczaj są one zapisane u dołu opakowania w dwóch sposobach: „najlepiej spożyć przed..” lub „najlepiej spożyć do”. Gdy ten krok mamy za sobą to czas na skład produktu.
Warto pamiętać, że kolejność składników nigdy nie jest przypadkowa – mianowicie zgodnie z rozporządzeniami każdy producent musi zachować kolejność – od składnika którego jest najwięcej do tego którego jest najmniej. To jest złota zasada – niezmienna. Gdy nabierzemy wprawy szybko wyeliminujemy produkty, które na początku składu mają cukier, sól lub inne substancje konserwujące. Najłatwiejszym przykładem będzie jogurt – „zdrowy jogurt” będzie miał w składzie mleko i żywe kultury bakterii natomiast „niezdrowy jogurt” będzie zawierał przede wszystkim cukier, żelatynę barwniki. Pamiętajmy, że jeśli mamy ochotę na jogurt owocowy nie musimy sięgać i głowić się nad zakupem odpowiedniego jogurtu owocowego – warto kupić ten „zdrowy jogurt” zmiksować blenderem świeże sezonowe owoce bądź też świetnie sprawdzą się przede wszystkim latem mrożone owoce. W sten sposób zrobimy to na co mamy w danej chwili ochotę przy tym będzie smacznie i przede wszystkim zdrowo.
W poszukiwaniu zdrowych/naturalnych produktów nie tylko czytamy etykiety na dziale nabiału, ale także w strefie produktów mięsnych. Tu może być nieco trudniej, być może spędzimy wiele czasu zanim opanujemy tą sztukę – jednak jak to mówią „trening czyni mistrza”. Życie fit nie oznacza przejścia na weganizm. – statystyki mówią same za siebie Polacy uwielbiają mięso i wędliny. Zatem firmy wychodzą nam na przeciw i oferują różnorodne produkty mniej i bardziej zdrowe.
Więc co siedzi w sklepowej szynce?Dobrej jakości wędlina / kiełbasa powinna przede wszystkim zawierać tylko mięso sól i przyprawy. Zwykle w takiej sytuacji szukamy najdroższej wędliny myśląc „droższa na pewno będzie bardziej BIO niż ta tańsza” – no niestety to nie zawsze tak działa. Warto więc dokładniej przyglądać się składowi produktów spożywczych, które kupujemy.